Kansatieteellinen dokumentti kirkkoveneen valmistuksesta katsottavissa YouTubessa

Vuonna 1956 Kansallismuseon kansatieteellisen osaston ja Seurasaarisäätiön toimesta suoritettiin filmaus Kyrösjärven kirkkoveneen teosta Ikaalisissa ja vuonna 1957 filmattiin Kirkkovenematka Luhalahden kylästä Ikaalisiin. Jatkoa saatiin vuonna 2010 valmistuneesta Kyrösjärven Kymmenhanka II -dokumentista.

Kyrösjärven Kymmenhanka II vie katsojan mukaan seuraamaan ainutlaatuista ja pitkää työprosessia alkuvalmisteluista ensisoutuun. Venemestari Mikael Holmströmillä on pitkä ja vankka kokemus puuveneiden rakentamisesta ja Seurasaaren vanha Kyrösjärven Kymmenhanka oli mallina, kun uutta, uljasta kirkkovenettä rakennettiin Suomenlinnan vanhassa, tunnelmallisessa lentokonehallissa. Uusi vene valmistui vuonna 2009. Kyrösjärven Kymmenhanka II

Limisaumaiset puuveneet edustavat erityistä pohjoismaista venetyyppiä, joita on rakennettu Suomessakin tuhansien vuosien ajan. Pohjoismainen limisaumaveneperinne nimettiin joulukuussa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Nimeäminen antaa tunnustusta pohjoismaiselle käsin tekemisen perinteelle, sen taitajille sekä puuveneperinteen turvaamiselle pohjoisilla alueilla. Tämä on ensimmäinen yhteispohjoismainen monikansallinen hakemus ja prosessia on koordinoinut Norja. Taustalla on parisataa alan toimijaa: veneenveistäjiä, yhdistyksiä, museoita ja koulutustahoja.
Lisää tietoa aiheesta