8.10.2022 klo 13:00 - 16:00


Kansanurheilua Seitsemän veljeksen hengessä syksyisessä Seurasaaressa

Ottelussa visakoivuista kiekkoa lyövät folkloristiikan ja kansatieteen, kotimaisen kirjallisuuden, suomen ja sukukielten sekä mahdollisten muiden ainejärjestöjen opiskelijoista kootut joukkueet, jotka havupuukankineen ottavat yhteen Juhlakentällä. Otteluun on vapaa pääsy.

Kurranlyönti on tuttu laji Seitsemästä veljeksestä (1870), jossa kiivas mailapeli kuuluu eteläisen Hämeen koukuttavimpiin ajanvietteisiin. Viimeisen sadan vuoden aikana kurranlyönti on menettänyt asemansa yleisenä kansanhuvina, vaikka se aiemmin kuului jokakesäisiin peleihin. Lajin varhaisesta levinneisyydestä kertoo kirjava nimistö, jolla peliä on kutsuttu eri puolilla Suomea: ajokonkari, ajonlyönti, hyrynlyönti, keilin heitto, kiekkeren lyönti, kiekonlyönti, kierikka, konkarin heitto, kyökän heitto, kähkerän lyönti, köhkörön heitto, pikapyörälyönti, pyöränlyönti, rillalyönti ja tiirikan lyöminen sekä ruotsinkieliset termit, kuten slå trilla, rulla trilla ja kasta trissa.

Pelin vanha suosio on helppo ymmärtää, sillä lajissa on tuttuja elementtejä monista hienoista lajeista, kuten baseballista, rugbystä, kriketistä, maahockeysta ja jääkiekosta. Lisätietoja kurranlyönnistä

Kurranlyönnin elvyttäminen on aloitettu Seurasaaressa vuonna 2020. Kiekot on valmistanut puuseppä ja kansanmuusikko Kirsi Vinkki Seurasaaren verstaalla.

Kurranlyönnin ottelu järjestetään yhteistyössä Aleksis Kiven seuran ja opiskelijajärjestöjen kanssa.