Kyykkää on pelattu Seurasaaressa yhtäjaksoisesti jo lähes 70 vuotta. Kyykkä on karjalainen kyläpeli, jossa joukkueet yrittävät puisin mailoin heittää kyykkiä eli pieniä keiloja ulos maahan piirretystä peliruudusta. Kyykkää pelataan juhlakentän vieressä olevalla kyykkäkentällä, missä Kyykkäkerho pitää omia pelitilaisuuksiaan ja peluuttaa myös muita kiinnostuneita. Toukokuussa kentällä on päivystys tiistaisin ja torstaisin parin tunnin ajan alkaen kello 16 (ei helatorstaina) ja silloin peliä voi tulla vapaasti kokeilemaan. Ja pelaajia voi aina tulla jututtamaan, kun kentällä on toimintaa. Monet oppilaitokset, yritykset ja yhdistykset ovat varanneet omia pelitilaisuuksiaan kentälle. Pelimahdollisuuksia voi tiedustella Seurasaarisäätiön tai Karjalan Sivistysseuran (www.karjalansivistysseura.fi) kautta.

Seurasaaressa kyykkäpelit aloitettiin vuonna 1951. Pelit käytiin 1970-luvulle asti juhlakentällä, kunnes presidentti Kekkosen aloitteesta rantaan kunnostettiin erillinen kyykkäkenttä. Peli sopii erityisen hyvin Seurasaareen, onhan se ainoa kansallinen perinnepeli, jota edelleen säännöllisesti pelataan. Yksi syy pelin säilymisessä on sen tekninen ja taktinen kiinnostavuus. Peli vaatii tarkkuutta ja hyvää pelisilmää, joukkueen jokaisella jäsenellä on oma tärkeä roolinsa. Viime vuosina kyykkä on tullut suosituksi opiskelijapiireissä ja vuosittaisissa akateemisen kyykän kisoissa on ollut tuhansia pelaajia eri oppilaitoksista. Innokkaimmat ovat käyneet Seurasaaressa saamassa neuvoja ja harjoitusta ennen osallistumistaan akateemisiin kisoihin.

Seurasaaren Kyykkäkerho osallistuu myös kansallisiin kisoihin ja järjestää Pirkkolan urheilupuistossa kaksipäiväiset kyykkäkisat 18-19. toukokuuta. Kyykkäpelin elvytys, joka alkoi Seurasaaressa 1951, on vähitellen levittänyt peliä laajemmalle ja viime syksynä Pirkkolassa pidettiin myös kansainväliset kisat, johon osallistui pelaajia Virosta, Venäjältä ja Venäjän Karjalasta.

Lisätietoja kyykästä löytyy wiki-sivulta https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/kyykkä ja Suomen Kyykkäliiton sivulta www.kyykkaliitto.fi.

Pekka Pamilo
Kyykkäkerho