Lintujen talviruokinnan merkitys korostunut tämän talven kovilla pakkasilla

Linnut ovat se lajiryhmä, jonka kautta minulle avautui luonnon ihmeellisyys ja merkityksellisyys. Kaikki alkoi pienestä takapihalle laitetusta lintulaudasta, jonka vierailijoita aloin seuraamaan. Pian huomasin, kuinka hetket ikkunan ääressä lintuja katsellen rentouttivat mielen ja halusin oppia lisää näistä kauniista siivekkäistä. Lintuharrastus vei mennessään ja johdatti minut luonnonsuojelun vapaaehtoistyön kautta töihin ympäristöjärjestöön. 

Takapihan lintulaudasta alkunsa saanut tarve auttaa Suomessa talvehtivia lintuja on jatkunut näihin päiviin asti ja nykyään ruokatarjonnasta omassa pihapiirissä nauttii parhaimmillaan toista sataa siivekästä (talitiainen, sinitiainen, kuusitiainen, pikkuvarpunen, varpunen, mustarastas, käpytikka, harmaapäätikka). Ruokintapaikoille löytävät keväällä myös raskaan muuttomatkan tehneet kottaraiset, punarinnat ja peipot, joille rasvapötköistä ja kuorettomista auringonkukansiemenistä saatu lisäenergia on hyvin tervetullutta.

Seurasaaren luontoon tutustuin jo 1980-luvulla. Seurasaari on ainutlaatuinen mosaiikki monimuotoista luontoa yhdistettynä mielenkiintoiseen historiaan ja kulttuuriin. Ruuhkaisen pääkaupungin kupeessa uinuva ympäristö tarjoaa hienoja mahdollisuuksia ammentaa luonnosta hyvinvointia mielelle ja keholle. Luonnon hyvinvointivaikutusten arvo on entisestään korostunut näinä poikkeuksellisina aikoina. 

Vaikka olen asunut Espoossa jo yli kaksikymmentä vuotta, vierailen edelleen Seurasaaressa viikoittain varsinkin talvikuukausina. Kaupungin luvalla pidän yllä yhdessä tuttavani Pirkon kanssa useita ruokintapisteitä saaren linnuille ja oraville. Pirkko on isolla työllä ja rakkaudella luontoon nikkaroinut telineitä, joiden suojassa eläinten on hyvä ruokailla. 

Ruokinnan ns. tukijalan muodostavat jokaisella ruokintapaikalla kotimaisten valmistajien paljon rasvaa/energiaa sisältävät rasvapötköt. Sen lisäksi tarjolla on pähkinöitä, kuorettomia auringonkukansiemeniä ja mustarastaille rusinoita. Erityisenä herkkuna tarjolla on pienissä määrin pinjansiemeniä. Joka kerta kun saavun ruokintapaikalle ja avaan pinjansiemeniä sisältävän purkin ympärilläni alkavat pikkulinnut parveilla. Kuusitiaiset ovat niin malttamattomia, että tunkevat itsensä purkkiin, mikäli tarjoilu ei pelaa riittävän nopeasti! 

Seurasaaressa ruokinnoilla olen tänäkin talvena nähnyt yleisimpien lajien (talitiainen, sinitiainen, kuusitiainen, mustarastas) lisäksi myös puukiipijöitä ja hippiäisiä. Nämä lajit ovat onnistuneet hyödyntämään ruokintapaikkojen antimia ja varsinkin hippiäisten sitkeys pakkasten kourissa on käsittämätöntä. Kyseessä kun on koko Euroopan pienin lintu, joka painaa vaivaiset kuusi grammaa! 

Lintujen talviruokinnan merkitys on erityisesti korostunut tämän talven pitkinä pakkasjaksoina. Kylmyys, valon suhteen lyhyet päivät ja lumimassat vaikeuttavat lintujen selviytymistä. Pikkulinnuista esimerkiksi sinitiainen joutuu syömään moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selviytyäkseen hengissä pakkasyöstä. Ravinnonsaannilla on merkitystä myös sille, kuinka hyvässä kunnossa linnut ovat keväällä pesimäkauden alkaessa. Näiden talvesta selvinneiden lintujen varassa on uuden lintusukupolven siiville saattaminen. Ei siis ole ihan pienistä asioista kyse.

Tämän talven parhaat hetket olen kokenut pakkaspäivinä Seurasaaressa kulkiessani metsänsiimeksessä ruokakasseja kantaen. Saan liikuntaa raikkaassa ilmassa, rentoudun työkiireistä ja toimitan ruoka-apua metsän pienille siivekkäille. Luontoon voi oikeasti rakastua lintuharrastuksen kautta.

Luontoterveisin, Pirjo Itkonen