30.3.2024 klo 18:30 - 22:00


Lankalauantaina Seurasaaressa Juhlakentällä roihuavat pääsiäiskokot! Ensin sytytetään pienempi narrikokko ja myöhemmin varsinainen pääsiäiskokko. Lasten toivotaan pukeutuvan kokoille trulleiksi ja he voivat myös esittää itse valitsemiaan lauluja tai runoja tapahtumassa.

Juhlakentän grillipaikalla voi paistella omia eväitä tai ostaa Juhlakentän kioskista kylmiä ja kuumia juomia, pikkupurtavaa sekä kylmiä makkaroita grillattavaksi. Tapahtumassa myynnissä myös valmiiksi grillattuja makkaroita.

Pääsiäiskokkoperinne elää edelleen Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla. Pääsiäiskokkojen polttaminen hyväksyttiin Kansallisen elävän perinnön luetteloon yhtenä aineettoman kulttuuriperinnön kohteena, joita Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt vuodesta 2017 saakka.

Kokkojen polttoon ja trulleihin liittyvää uskomusperinnettä kerrotaan myös yhä, joka siirtää suullista perinnettä eteenpäin. Elävän tulen ja kitkerän savun uskottiin pitävän noidat ja trullit loitolla, joiden toiminta kohdistui etupäässä karjaonnen pilaamiseen. Kokon poltolla haluttiin myös turvata hyvä sato ja runsas karjananti.

Seurasaaressa kokkojen rakentamisesta vastaa Helsingin Keskipohjalaiset ry.

Tapahtumaan on vapaa pääsy ja sinne kannattaa varustautua vallitsevan säätilan mukaan. Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.

Lisäliikennettä ajetaan linjalla 24S Kampin terminaalista suoraan Mechelininkatua Seurasaareen (ilman Hietaniemen kierrosta). Kampissa lähtölaiturina linjan 24 laituri 47. Lisäliikennettä ajetaan n. klo 17–22 n.10–15 minuutin välein siten, että viimeinen lähtö Seurasaaresta klo 22.12. hsl.fi   Kartta linjan 24S reitti