Aloitin seitsemänviikkoisen matkailupalvelujen toteuttamistyöharjoitteluni toukokuussa. Hain moniin paikkoihin ympäri Helsinkiä, mutta kaikki paikat olivat joko täynnä tai he eivät ottaneet harjoittelijoita. Koulultani yksi suositeltujen paikkojen listalta oli Seurasaari. Tiesin Seurasaaresta jo aiemmin ja olin käynytkin siellä edellisenä kesänä. En heti hakenut sinne, koska ajattelin työmatkan olevan liian pitkä, onneksi kuitenkin päätin ottaa paikkaan yhteyttä. Pääsinkin nopeasti ensimmäiseen tapaamiseen Seurasaarisäätiön toiminnanjohtajan kanssa. Heti säätiön talon keittiöön päästyäni ihmettelin sitä ihanaa tunnelmaa, jonka paikasta sai. Se oli niin kotoisa ja rauhallinen. Olin aikaisemmin aina miettinyt ohi kulkiessani, että mikähän tämä talo mahtaa olla. Se oli aina herättänyt mielenkiintoni sen kauniilla vanhalla rakennustyylillään ja upealla sijainnillaan. Sain heti lämpimän vastaanoton ja tiesin, että haluaisin kokeilla työntekoa täydellisessä luonnon omassa paratiisissa mukavassa ilmapiirissä. Tämä tulisi olemaan aivan erilainen kokemus, kuin mitä minulla aikaisemmin on ollut.

Muutaman päivän päästä sainkin tietää, että sain harjoittelupaikan Seurasaaresta. Olin erittäin tyytyväinen, monta kuukautta kestänyt harjoittelupaikan etsintä tuotti vihdoin tulosta. Kun sain tietää tulevista työtehtävistäni, olin varsin innoissani. Sisältö oli niin monipuolinen ja saisin toteuttaa myös taiteellista puoltani. Olen aina ollut taiteellinen; pidän musiikista, taiteesta ja kulttuurista. Harjoittelusta tulisi varmasti rikastuttava ja oppisin paljon uutta.

Suurin osa työtehtävistä liittyi Seurasaaren suurimman vuosittaisen tapahtuman, Juhannusvalkeiden, suunnitteluun ja toteuttamiseen. Työtehtäviin kuului myös kirjeiden postitus ja jakelu, valokuvaus saaressa, kävijäkyselyn laatiminen, tavaroiden siirtäminen, kuljetus, asettaminen, siivoaminen, kylttien tekeminen, Juhannustapahtumassa kyselyn jakaminen ja lasten Juhannussalon koristelemisen opastaminen. Lisäksi oli paljon muuta tekemistä. Sain tutustua saareen ja sen ulkomuseoon ja sain vapaan pääsyn museorakennuksiin. Pääsin myös opastetulle kierrokselle, jolla sain syvempää tietoa muutamasta saaren rakennuksesta. Sain myös lahjaksi kirjan, joka kertoo saaresta ja luin sitä harjoittelun aikana sekä myös muita kirjoja joissa kerrottiin Juhannuksesta.

Nyt haluan kertoa Juhannusvalkeista lisää, sillä se oli yksi odotetuimpia asioita kesässäni. Pääsin ensimmäistä kertaa järjestämään sellaista isoa tapahtumaa, joka oli minulle henkilökohtaisesti iso asia. Saapuessani saareen Juhannusaattona nimikyltti kaulassani oli aivan uskomaton olotila, en voinut kuvitella miten tärkeä ja energinen olo siitä tulisi. Koska aihe kiinnosti minua ja ehdottomasti rakastan kesää ja sen tapahtumia tämä oli ainutlaatuinen tilaisuus. Se herätti intoa joskus esiintyä tällaisessa tapahtumassa ja opiskella tapahtuman järjestämiseen liittyviä asioita enemmän. Sain pukea päälleni kansallispuvun, joka oli myös yksi kohokohdista minulle.

Seurasaari paikkana on ehdottomasti käymisen ja tutustumisen arvoinen. Saari kätkee sisälleen paljon sellaisia asioita, mitä ei välttämättä olisi arvannutkaan tai ensimmäisen käynnin perusteella tiennyt. Se on monipuolinen sekoitus luontoa ja vanhaa talonpoikaista Suomea. Saaressa pääsee aikamatkalle takaisin päiviin, jolloin kuljettiin hevosilla ja asuttiin hirsitaloissa, joissa on käynyt arvovieraitakin. Se on idyllinen paikka kaikille, jotka pitävät luonnosta ja haluavat kokea maaseudun rauhan keskellä vilkasta ja modernia kaupunkia. Kukapa ei haluaisi astua satumaiseen maailmaan vailla kiireitä ja stressiä. Sitä tämä paikka on ollut minulle. Häikäisevän upea ja aito ympäristö on arvokas kohde täällä Helsingissä ja sitä kannattaa vaalia. Olen ollut myös todella tyytyväinen työkavereihini, jotka ovat olleet kannustavia ja ymmärtäväisiä. Heidän kaikkien kanssa on ollut todella mukava tehdä töitä. Vaikka Juhannus kiireet välillä saivat kaiken hektiseksi, silti hyvä työympäristö säilyi. Kaikkien yhteistyöllä Juhannustapahtumasta sekä saaresta on tullut täydellinen kokonaisuus, joka houkuttelee kävijöitä ympäri maailmaa. Tulen muistamaan tämän työharjoittelun yhtenä parhaista kokemuksista ja aion tulla käymään saaressa useasti tulevaisuudessakin.

Pauliina Korhonen

05.07.2019