Tapahtumat

Pieni Paimensoitto 8.9.2019 klo 18

Kahvihuone Mieritzin pihamaalla kuullaan muusikko ja soitinrakennuksen harrastaja Samuli Karjalaisen tulkitsemia paimensävelmiä, joita hän soittaa muun muassa Teodor "Teppo" Revon valmistamalla paimentorvella eli truballa. Tämä puusta, tuohesta ja sarvesta valmistettu soitin löytyi Helsingin Kalevalaisten Naisten hallusta. Inkerinmaalainen Teppo Repo valmisti soittimensa itse ja esitti säveltämiään paimensävelmiä huiluilla, torvilla, kanteleella tai tuohella. Esityksen jälkeen ilta jatkuu vapaamuotoisten jamien merkeissä. Vapaa pääsy.

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä HKN ry:n kanssa, ja se on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmistoa. Tänä vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä juhlitaan teemalla Viihteen ja taiteen tilat. Eri puolilta Suomea mukaan on ilmoitettu jo lähes 1000 osatapahtumaa, joka kertoo kiinnostuksesta omaa lähiympäristöä ja sen kulttuuria kohtaan. Samalla teemalla kulttuuriperintöä juhlitaan 50 Euroopan maassa. Taustalla on Euroopan neuvoston ja komission suurin ja vanhin kulttuuriohjelma, European Heritage Days. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on lisätä oman lähiympäristön arvostusta ja sen vaalimista. Lisätietoja Kulttuuriympäristöpäivistä

Draamaopastus Seurasaaren kansanpuistoon 

Siihirsiä ja jääkellarikaljaa! Lähde astelemaan kansanpuiston poluille ja puistokäytäville "Seurasaaren arkkitehti" Frithiof Mieritzin (1863-1916) opastuksella ja kuule mielenkiintoiset tarinat tämän viehättävän puiston synnystä! Varaa oma kierroksesi, hinta 200 €/opastus. Yhdelle draamaopastukselle mahtuu 30 henkilöä. info(at)seurasaarisaatio.fi tai p. 040-649 3040

Joulupolku 15.12.2019 klo 12-18

Seurasaaren joulupolku on pääkaupunkiseudun perheiden rakastama joulutapahtuma, joka toteutetaan joka vuosi kokonaan vapaaehtoisvoimin. Joulupolku tarjoaa vanhanajan joulutunnelmaa sekä kurkistuksia sadun maailmaan.
Seurasaaren puusillalta aukeaa valaistu ja kaulaliinoin viitoitettu reitti, joka johdattaa kävijät talviseen seikkailuun. Tapahtumarasteilla voi tavata muun muassa joulupukin muoreineen, wanhaa warusväceä joulunvietossa sekä metsäneläimiä jakamassa piparkakkuja. Laulun ja leikkien lomassa lapsille tarjotaan myös joulupuuroa. Vapaa pääsy.
Lisätietoa: www.joulupolku.fi

Lähde rekiajelulle Seurasaareen Tapaninpäivänä!

Lumen puuttuessa ajellaan kärryillä. Ajelumaksu on 5 €/henkilö ja lähtöpaikka sijaitsee Juhlakentällä. (Säävaraus ja pakkasraja -15 C!). Juhlakentän kioski palvelee asiakkaita Tapaninpäivänä 26.12. ja grillissä voi paistaa omia eväitä. Myös Kahvihuone Mieritz (sillan kupeessa) palvelee asiakkaita Tapaninpäivänä. Tervetuloa herkuttelemaan!

Laskiaisriemua Juhlakentällä!

Laskiaissunnuntaina voi ajella suomenhevosen vetämissä kärryissä, lämmitellä rakovalkeiden ääressä ja herkutella vastapaistetuilla lätyillä tai tuoreella nokipannukahvilla. Jos lumitilanne sallii, niin vauhtia voi ottaa myös vipukelkalla. Ulkoilun ja ajelun lomassa voi grillata myös omia eväitä tai kioskista voi ostaa kylmiä ja kuumia juomia sekä pientä suolaista ja makeaa syötävää. Kioski palvelee laskiaissunnuntaina ja ympäri vuoden la-su ja pyhäisin klo 11-16.

Kärryajelu 5 €/henkilö, koko perheen ajelu 10 €. Muihin aktiviteetteihin vapaa pääsy. Tapahtumalle säävaraus ja pakkasraja -15 C. Tervetuloa reippailemaan Seurasaareen! Seurasaareen pääsee sujuvasti bussilla 24.
Laskiaisen viettoon on perinteisesti kuulunut reippailu ja liikkeellä olo. Laskiaisena on laskettu mäkeä ja ajeltu reellä, niin kaupungissa kuin maaseudullakin.

Pääsiäiskokot roihuavat lankalauantaina

Seurasaaressa voi nauttia pääsiäiskokkojen loimusta ja lämmöstä lankalauantaina Juhlakentällä. Ensin sytytetään pienempi narrikokko ja vähän sen jälkeen varsinainen pääsiäiskokko.
Trulleiksi pukeutunutta pikkuväkeä odotellaan saapuvaksi kokoille ja he voivat halutessaan esittää lauluja ja runoja.
Mukaan voi ottaa omia eväitä, joita voi grillata Juhlakentän grillipaikalla. Tapahtumassa on myös makkaramyyntiä ja Juhlakentän kioskista voi ostaa juomia, pientä suolaista ja makeaa syötävää sekä kylmiä makkaroita grillattavaksi.

"Lankalauantaiehtoo" oli pohjalaisen perinteen mukaan vuoden huonomaineisin ajankohta, jolloin oli syytä polttaa tulia. Elävän tulen ja kitkerän savun uskottiin pitävän noidat ja trullit loitolla. Kokkojen poltolla haluttiin turvata myös hyvä sato ja runsas karjananti. Pääsiäiskokkojen polttaminen hyväksyttiin Kansallisen elävän perinnön luetteloon yhtenä aineettoman kulttuuriperinnön kohteena, joita Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi ensimmäisen kerran vuonna 2017.
Tervetuloa reippailemaan ja ihailemaan kokkoja lankalauantaina! Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sinne kannattaa varustautua vallitsevan säätilan mukaan.
Pääsiäiskokkojen rakentamisesta vastaavat Helsingin Keskipohjalaiset. Vapaa pääsy.

Lasten Seurasaari -päivä 

Koko perheen tapahtumassa voi kokeilla taitojaan keppihevosradalla, silittää kaverikoiria, ratsastaa Nikita ja Sisu -poneilla tai vaikka hypätä hevoskärryjen kyytiin. Ohjelmassa luvassa myös lasten kansantanssiesityksiä, työpajoja ja koko perheen opastuksia museoalueella.

Tapahtuma aloittaa Seurasaaren 110-juhlavuoden vieton, ja sen kunniaksi tarjolla on 110 ensimmäiselle kakkukahvit tai -mehut Iisalmen pappilassa.

Helsinki-päivä 

Seurasaarifolk. Taidokasta kansantanssia ja rytmikästä pelimannisoittoa Helsinki-päivänä Antin aukiolla. Mukana menossa pääkaupunkiseudun kansantanssijoita ja pelimanneja. Myös yleisö voi tanssahdella lavalla. Seurasaarifolk on osa Helsinki-päivän ohjelmistoa. Vapaa pääsy.
Helsinki-päivänä myös hevosajuri ajeluttaa yleisöä Antin aukion ympäristössä. Ajelumaksu 5 €, koko perheen ajelu 10 €.

Kaupunkitanssit

Tule ja opettele paritansseja Tanssiteatteri Tsuumin ohjaajien opastuksella! Kaupunkitanssimetodilla se onnistuu sujuvasti kauniin luonnon keskellä Antin aukiolla. Paikalle voit tulla joko parin kanssa tai yksin. Vapaa pääsy.

Tanhu-Visa Antin aukiolla

Iloa ja energiaa pursuava kansantanssiryhmä Tanhu-Visa esiintyy Antin aukiolla. Ryhmä tavoittelee esityksissään visalaisen tanssiperinteen säilyttämistä, mutta myös uuden luomista perinteitä vaalien. Esitykseen vapaa pääsy. Lisää Tanhu-Visasta

Mytty-iltamat. Koko perheen nukketeatteri- ja kansanmusiikkikonsertti 

Mytty-iltamissa puhalletaan yhteen hiileen, viikset karkaavat ja ujokin uskaltaa. Koko maailman polska soi ja mytty muuttuu iloksi. Mytty voi olla nyytti, kangaskäärö tai muu epämääräinen mykkyrä. Asiat voivat mennä ihan myttyyn tai mytystä voi avautua kokonainen maailma. Mytty-iltamien ensiesitys oli Juhannusvalkeilla 2018 ja se on saanut inspiraationsa iltamakulttuurista. Esitys sopii hyvin kaikelle kansalle, niin pienille kuin isoillekin. Museon pääsymaksu.

Ohjaus: Elina Lajunen, Käsikirjoitus: Elina Lajunen ja työryhmä
Musiikki: Emilia Lajunen
Esiintyjät: Emilia Lajunen (5-kielinen viulu, avainviulu ja laulu) ja Roosa Halme (nuket, harmonikka ja laulu)
Nuket: Heini Maaranen, Visualisointi: Elina Lajunen ja Heini Maaranen
Puvut: Tauko/Kaisa Rissanen, Tuotanto: Nukkehallitus/Elina Lajunen

Seurasaari soi! 

Seurasaaren museotalojen hämärät nurkat ja pihatienoot täyttyvät kansanmusiikista, kun Seurasaari Soi! Kotimaisten esiintyjien lisäksi kuullaan suomalais-ugrilaisten kielisukulaisten esityksiä.
Tapahtuman monipuolisessa ohjelmassa intiimejä tupakonsertteja sekä esityksiä ja työpajoja koko perheelle. Museon pääsymaksu.

Viron uudelleenitsenäistymispäivän piknik 

Viron uudelleenitsenäistymispäivänä vietetään Seurasaaressa piknik- ja yhteislaulutilaisuutta Suomen ja Viron tammien luona (lähellä Juhlakenttää). Samalla juhlitaan Baltian ketjun 30-vuotisjuhlaa. Tallinnasta Vilnaan yltäneen 600 kilometriä pitkän ihmisketjun avulla haluttiin 23. elokuuta 1989 osoittaa mieltä Baltian maiden miehitystä vastaan. Tervetuloa piknikille ja laulamaan! Vapaa pääsy.