Tapahtumat

Joulupolku 16.12.2018 klo 12-18

Seurasaaren joulupolku on pääkaupunkiseudun perheiden rakastama joulutapahtuma, joka toteutetaan joka vuosi kokonaan vapaaehtoisvoimin. Joulupolku tarjoaa vanhanajan joulutunnelmaa sekä kurkistuksia sadun maailmaan.

Seurasaaren puusillalta aukeaa valaistu ja kaulaliinoin viitoitettu reitti, joka johdattaa kävijät talviseen seikkailuun. Tapahtumarasteilla voi tavata muun muassa joulupukin muoreineen, wanhaa warusväceä joulunvietossa sekä metsäneläimiä jakamassa piparkakkuja. Laulun ja leikkien lomassa lapsille tarjotaan myös joulupuuroa. Vapaa pääsy.
Lisätietoa: www.joulupolku.fi

Lähde rekiajelulle Seurasaareen Tapaninpäivänä 26.12.2018 klo 13-16!
Lumen puuttuessa ajellaan kärryillä. Ajelumaksu on 5 €/henkilö ja lähtöpaikka sijaitsee Juhlakentällä. (Säävaraus ja pakkasraja -15 C!).
Juhlakentän kioski palvelee asiakkaita Tapaninpäivänä 26.12. klo 11-16 ja grillissä voi paistaa omia eväitä.
Myös Kahvihuone Mieritz (sillan kupeessa) palvelee asiakkaita Tapaninpäivänä klo 12-17. Tervetuloa herkuttelemaan!

FolkJamia

Tule kokemaan liikunnan iloa ja tanssin yhteisöllisyyttä FolkJamin parissa! Tanssiliikuntamuoto, jonka tahtiin voivat liikkua kaikki ikään ja taitotasoon katsomatta. FolkJamit Antin aukiolla, vapaa pääsy.

Draamaopastus Seurasaaren kansanpuistoon 

Siihirsiä ja jääkellarikaljaa! Lähde astelemaan kansanpuiston poluille ja puistokäytäville "Seurasaaren arkkitehti" Frithiof Mieritzin (1863-1916) opastuksella ja kuule mielenkiintoiset tarinat tämän viehättävän puiston synnystä! Liikkeelle lähdetään Kahvihuone Mieritzin edestä (ensimmäinen huvila sillan jälkeen oikealla). Yhdelle draamaopastukselle mahtuu 30 henkilöä. Opastus on osa Helsingin kävelyfestivaalia.

Pääsiäiskokot

Pääsiäiskokkojen roihua voi ihailla lankalauantaisin Juhlakentällä. Lankalauantaina liikkuivat noidat ja trullit ja vanha kansa piti ajankohtaa vuoden huonomaineisimpana. Kokkojen polton arveltiin pitävän nämä pahat voimat loitolla, mutta myös turvaavan hyvän sadon ja runsaan karjanannin.
Pääsiäiskokkojen rakentamisesta vastaavat Helsingin Keskipohjalaiset.

Vapaa pääsy.

Lasten Seurasaari -päivää vietettiin toukokuussa

Eläimet ennen ja nyt
Lasten Seurasaari -päivänä mukavaa tekemistä perheen pienimmille! Luvassa Antin aukiolla vanhanajan leikkejä ja lasten kansantanssiesityksiä sekä Kaverikoiria kaikkien silitettävinä (vapaa pääsy). Antin aukiolla paikalla myös suomenhevonen Kiripassi ajureineen sekä kaksi ponia.

Kahiluodon kartanon pihassa järjestetään keppihevoskilpailut ja Suomenhevos-keppihevosnäyttely. Tee oma keppihevonen -työpaja pidetään kartanon kuistilla. Lisäksi museotaloissa eläinteemaisia opastettuja kierroksia. Kartanon aktiviteetit ja opastukset museon pääsymaksulla.

Helsinki-päivän tantsut

Helsinki-päivänä luvassa riemullista tanssia ja musiikkia! Pääkaupunkiseudun kansantanssiryhmät esiintyvät. Tervetuloa vehreään Seurasaareen nauttimaan musiikista ja tanssiesityksistä! Tantsut ovat osa Helsinki-päivän ohjelmistoa. Vapaa pääsy.

Mytty-iltamat. Koko perheen nukketeatteri- ja kansanmusiikkikonsertti Antin talon pihassa!

Näissä iltamissa puhalletaan yhteen hiileen, viikset karkaavat, ujokin uskaltaa ja unelmaroolina on olla puu. Koko maailman polska soi ja mytty muuttuu iloksi. Esitys sopii hyvin kaikelle kansalle niin pienille kuin isoillekin. Sisäänpääsy museolipun hinnalla. Kesto noin 35 min. Ei väliaikaa.

Emilia Lajunen (viisikielinen viulu, avainviulu ja laulu)
Roosa Halme (nuket ja harmonikka)
Musiikki Emilia Lajunen
Ohjaus Elina Lajunen
Nuket ja visualisointi Heini Maaranen
Käsikirjoitus Työryhmä
Tuotanto Nukkehallitus/Elina Lajunen

Paritanssiopetusta 

Tule opettelemaan paritansseja luonnon keskelle Seurasaareen! Niitä voi opetella Kaupunkitanssi -metodilla. Mukaan voi tulla milloin vaan, ennakkoilmoittautumisia ei tarvita. Vapaa pääsy.

Vanhat viljat elävät - tapahtuma 
Leppälän mökillä ja Iisalmen pappilassa

Useita esityksiä, jotka pidetään n. puolen tunnin välein säästä riippuen sekä Leppälän mökillä että iisalmen pappilassa. Esitysten välillä on paljon aikaa tutustua Leppälän mökin peltolohkolla kasvaviin vanhoihin viljoihin (tattariin, mustaan kauraan ja kuorettomaan ohraan), osallistua yhteiseen keskusteluun ja leipien maisteluun!
Itse tapahtumaan on vapaa pääsy. Pääsylippu Seurasaaren museotaloihin maksaa 9/6/3 €.

Tapahtuman järjestää CERERE-hanke (CEreal REnaissance for Rural Europe: embedding diversity in organic and low-input food systems, EU:n rahoittama verkostohanke: Horizon 2020 Research and Innovation program under Grant Agreement n 727848) yhteistyössä Maatiaiset ry.:n, Kansallismuseon ja Seurasaaren ystävät ry.: kanssa. 

Seurasaari soi!
Ulkomuseon talot ja pihat täyttyvät musiikista ja laulusta. Kaikki konsertit museolipun hinnalla. 

Seurasaaren ystävien näytelmäseurue Palkolliset esittää kesänäytelmän: Lääkäri tuli kylään 

Etelä-Pohjanmaalla on pieni, mutta sitkeä kylä, joka on päättänyt erottua muista ja palkata ihan ikioman lääkärin. Tehtävään hakee nuori naislääkäri, joka yllättäen saa paikan. Mutta millaista onkaan olla nainen ja lääkäri 1800-luvun Suomessa? Voiko nainen parantaa taudit ja vaivat yhtä hyvin kuin mies? Kyläläisten ja lääkärin tapaamisesta seuraa komedia, jossa lääketiede kohtaa uskomukset ja rohtoja ja reseptejä riittää myös rakkauteen. Näytelmän kesto n. 45 min.
Esitys Kurssin pihapiirissä, museon pääsymaksu

Tanhu-Visa Antin aukiolla

Tämän kansantanssiryhmän esityksissä tulevat esiin sen valttikortit: iloisuus ja hyvä henki! Ryhmän tavoitteena on visalaisen tanssiperinteen säilyttäminen ja myös uuden luominen perinteitä kunnioittaen. Esitykseen vapaa pääsy.