Tapahtumat

Vanhat viljat elävät - tapahtuma 17.8.2018 

Leppälän mökillä ja Iisalmen pappilassa

OHJELMA 11:30 - 16:30

-Klo 11:30 Vanhat Viljat Elävät -tapahtuman avaus, Minna Mikkola
-Maija Manninen, Maatiainen ry: Maatiainen ja muinaisten siementen tulevaisuus
-Timo Rantakaulio, Helsingin yliopisto: Elämäntyönä maatiaisviljojen suojelu
-Minna Mikkola, Helsingin yliopisto, Ruralia Instituutti: Vanhojen viljojen nousu markkinoille
-Eliisa Kuusela, Leipäpaja: Hapanjuurileipätrendin vaikutus maatiaisviljojen kysyntään
-Reijo Käki, luomuasiantuntija: Vanhojen viljojen potentiaali nykyviljelijälle
-Annika Michelson, Hämeen Ammattikorkeakoulu (HAMK): Suomalainen kaskiruis
-Kaarina Paavilainen, Evira: Suomi tukee alkuperäiskasvilajikkeiden säilymistä

Esitykset pidetään n. puolen tunnin välein säästä riippuen sekä Leppälän mökillä että iisalmen pappilassa. Esitysten välillä on paljon aikaa tutustua Leppälän mökin peltolohkolla kasvaviin vanhoihin viljoihin (tattariin, mustaan kauraan ja kuorettomaan ohraan), osallistua yhteiseen keskusteluun ja leipien maisteluun!

Itse tapahtumaan on vapaa pääsy. Pääsylippu Seurasaaren museotaloihin maksaa 9/6/3 €.

Tapahtuman järjestää CERERE-hanke (CEreal REnaissance for Rural Europe: embedding diversity in organic and low-input food systems, EU:n rahoittama verkostohanke: Horizon 2020 Research and Innovation program under Grant Agreement n 727848) yhteistyössä Maatiaiset ry.:n, Kansallismuseon ja Seurasaaren ystävät ry.: kanssa. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Minna Mikkolaan: minna.mikkola(at)helsinki.fi

Seurasaari soi! 17.-19.8.2018

Ulkomuseon talot ja pihat täyttyvät musiikista ja laulusta. Kaikki konsertit museolipun hinnalla. Katso kartasta konserttipaikkojen sijainnit

pe 17.8. klo 16 ja 18 Kalevalakehto: Mustarastas, Hilkka-Liisa Vuori, Juhani Nuorvala, Eija Kankaanranta
la 18.8. klo 13 Halla: Eikä ne värssyt viellä oo lopus, Ilo Ensemble
la 18.8. klo 15 ja 17 Kalevalakehto: Katajan laulu, Eija Kankaanranta, Mikko Raasakka
la 18.8. klo 18 Isännäntalo, odotussali (Seurasaarisäätiö): Skandinaavista, Trio Å
su 19.8. klo 12 Antti: Konsertti ja työpaja koko perheelle, Trio Kääpönen
su 19.8. klo 15 Pertinotsa: Ladogan joutzicandele-cuningat, Ilkka Heinonen
su 19.8. klo 17 Kalevalakehto: Summer Tales - suomalaista kantelemusiikkia, Eija Kankaanranta

Perjantai 17. 8. Kalevalakehto klo 16 ja 18. Mustarastas
Juhani Nuorvalan musiikkia, keskiaikaisia säveliä ja improvisaatioita Maria Magdalenan rukoushetken lauluista, suomalaisista käsikirjoituksista.

Hilkka-Liisa Vuori - laulu
Juhani Nuorvala - elektroniikka
Eija Kankaanranta - kantele

Lauantai 18. 8. Halla klo 13. Ilo Ensemble: Eikä ne värssyt viellä oo lopus

Viiden naisen a cappella -lauluyhtye Ilo Ensemble on omistautunut 1800-luvun populaarimusiikin, rekilauluperinteen päivittämiselle nykyaikaan.
Samalla yhtye piirtää nykynaisen muotokuvaa vanhaa ja uutta yhdistävällä musiikillaan. Ilo Ensemblen jäsenet ovat säveltäneet, sovittaneet ja sanoittaneet uusia elämänmakuisia lauluja. Yhtye voitti kesäkuussa 2017 Tampereen Sävelen kansainvälisen yhtyelaulukilpailun akustisen sarjan. Vuonna 2012 perustetun viisihenkisen a cappella -ryhmän jäsenet kohtasivat toisensa opiskellessaan Sibelius-Akatemiassa. Ilon sydän sykkii kansanmusiikille, improvisaatiolle ja teatterimusiikille.

Helmi Camus - laulu
Salla Haavisto - laulu
Lotta Hagfors - laulu
Tiina Palmén - laulu
Ulla Silvennoinen - laulu

Lauantai 18.8. Kalevalakehto klo 15 ja 17. Katajan laulu
Perinteistä ja sävellettyä musiikkia kanteleilla, klarinetilla ja lirulla.

Eija Kankaanranta - kantele
Mikko Raasakka - klarinetti, liru

Lauantai 18.8. Seurasaaren Isännäntalo, odotussali klo 18. Skandinaavista
Å. Kolmen harrastelijasoittajan trio Å pääkaupunkiseudulta soittaa rehevästi sovitettua skandinaavista kansanmusiikkia.

Jutta Jaakkola - kontrabasso
Marko Juntunen - mandoliini
Marianna Tuomainen - viulu

Sunnuntai 19. 8. 2018 Antti klo 12. Konsertti ja työpaja koko perheelle. Trio Kääpönen: Kääpönen, kääpönen käpälillä kukkuu

Trio Kääpönen soittaa kansanmusiikkia lapsille. Konsertti kutsuu niin pienet kuin isommatkin kuulijat mukaan laulamaan tarinoita Kääpösestä, Onnimannista ja Pääskylinnusta. Konsertin jälkeen on soitinaskartelupaja, jossa lapset saavat tehdä omia soittimia. Trio Kääpösen kolmikko on soittanut niin yhdessä kuin erikseen, ja kaikilla on muusikon töiden lisäksi kokemusta musiikin opetuksesta.

Emmi Kuittinen - laulu ja haitari
Mimmi Laaksonen - laulu, puhaltimet ja harmoni
Kirsi Vinkki - laulu viulu ja jouhikko

Sunnuntai 19.8. Pertinotša klo 15. Ilkka Heinonen: Ladogan joutzicandele-cuningat

Kun jouhikkomestarit Feodor Pratšu ja Juho Vaittinen soittivat maanituksia musiikintutkija A.O. Väisäselle 1900-luvun alussa, oli jouhikonsoiton perinne Laatokan pohjoisrannoilla sammumaisillaan. Karjalaisen jousilyyran historia ulottuu kuitenkin syvälle keskiaikaan. Tuolloin Turussa laulettiin hurskaita lauluja, jotka julkaistiin myöhemmin kokoelmassa Piae Cantiones (1582), eikä olisikaan aivan mahdotonta kuvitella jouhikonsoittajaa improvisoimassa oppineiston sävelmien pohjalta. Konsertissa Ilkka Heinonen liukuu karjalaisen jouhikkomusiikin, renessanssin sekä keskiajan musiikin rajapinnoilla.

Ilkka Heinonen - jouhikot, laulu

Sunnuntai 19.8. Kalevalakehto klo 17. Summer Tales - suomalaista kantelemusiikkia

Eija Kankaanranta - Kantele

Eija Kankaanranta on kantelemuusikko, jota kiehtovat aikamme musiikki ja improvisaatio.
Hän on tehnyt taiteellisen tohtorintutkinnon konserttikanteleen soittotavoista ja kanteleelle
sävelletystä kamarimusiikista. Seurasaaren Kalevalakehdon huikea sijainti tutun ulkoilureitin
varrella, meren äärellä houkutti kokoamaan luontoon liittyvää ja luonnosta inspiroitunutta musiikkia.

Seurasaaren ystävien näytelmäseurue Palkolliset esittää kesänäytelmän: Lääkäri tuli kylään 18.-19.8.2018 klo 13.00 ja 15.00 sekä Taiteiden yönä 23.8.2018 klo 18.00

Etelä-Pohjanmaalla on pieni, mutta sitkeä kylä, joka on päättänyt erottua muista ja palkata ihan ikioman lääkärin. Tehtävään hakee nuori naislääkäri, joka yllättäen saa paikan. Mutta millaista onkaan olla nainen ja lääkäri 1800-luvun Suomessa? Voiko nainen parantaa taudit ja vaivat yhtä hyvin kuin mies? Kyläläisten ja lääkärin tapaamisesta seuraa komedia, jossa lääketiede kohtaa uskomukset ja rohtoja ja reseptejä riittää myös rakkauteen.
Näytelmän kesto n. 45 min.
Esitykset Kurssin pihapiirissä, museon pääsymaksu. Taiteiden yön esitykseen vapaa pääsy.

FolkJamia tiistaisin 7.-28.8.2018 klo 18

Tule kokemaan liikunnan iloa ja tanssin yhteisöllisyyttä FolkJamin parissa! Tanssiliikuntamuoto, jonka tahtiin voivat liikkua kaikki ikään ja taitotasoon katsomatta. FolkJamit Antin aukiolla, vapaa pääsy.

Tanhu-Visa Antin aukiolla 26.8.2018 klo 16

Tämän kansantanssiryhmän esityksissä tulevat esiin sen valttikortit: iloisuus ja hyvä henki! Ryhmän tavoitteena on visalaisen tanssiperinteen säilyttäminen ja myös uuden luominen perinteitä kunnioittaen. Esitykseen vapaa pääsy.

Draamaopastus

Siihirsiä ja jääkellarikaljaa! Lähde astelemaan kansanpuiston poluille ja puistokäytäville "Seurasaaren arkkitehti" Frithiof Mieritzin (1863-1916) johdolla ja kuule mielenkiintoiset tarinat tämän viehättävän ympäristön synnystä! Yhdelle opastukselle mahtuu n. 30 henkilöä. Varaa oma kierroksesi Seurasaaren kansanpuistoon! Hinta: 200€/opastus p. 040-649 3040

Joulupolku 16.12.2018 klo 12-17

Seurasaaren joulupolku on pääkaupunkiseudun perheiden rakastama joulutapahtuma, joka toteutetaan joka vuosi kokonaan vapaaehtoisvoimin. Joulupolku tarjoaa vanhanajan joulutunnelmaa sekä kurkistuksia sadun maailmaan.

Seurasaaren puusillalta aukeaa valaistu ja kaulaliinoin viitoitettu reitti, joka johdattaa kävijät talviseen seikkailuun. Tapahtumarasteilla voi tavata muun muassa joulupukin muoreineen, wanhaa warusväceä joulunvietossa sekä metsäneläimiä jakamassa piparkakkuja. Laulun ja leikkien lomassa lapsille tarjotaan myös joulupuuroa. Vapaa pääsy.

Lisätietoa: www.joulupolku.net

Pääsiäiskokot

Pääsiäiskokkojen roihua voi ihailla lankalauantaisin Juhlakentällä. Lankalauantaina liikkuivat noidat ja trullit ja vanha kansa piti ajankohtaa vuoden huonomaineisimpana. Kokkojen polton arveltiin pitävän nämä pahat voimat loitolla, mutta myös turvaavan hyvän sadon ja runsaan karjanannin.
Pääsiäiskokkojen rakentamisesta vastaavat Helsingin Keskipohjalaiset.

Vapaa pääsy.

Lasten Seurasaari -päivää vietettiin toukokuussa

Eläimet ennen ja nyt
Lasten Seurasaari -päivänä mukavaa tekemistä perheen pienimmille! Luvassa Antin aukiolla vanhanajan leikkejä ja lasten kansantanssiesityksiä sekä Kaverikoiria kaikkien silitettävinä (vapaa pääsy). Antin aukiolla paikalla myös suomenhevonen Kiripassi ajureineen sekä kaksi ponia.

Kahiluodon kartanon pihassa järjestetään keppihevoskilpailut ja Suomenhevos-keppihevosnäyttely. Tee oma keppihevonen -työpaja pidetään kartanon kuistilla. Lisäksi museotaloissa eläinteemaisia opastettuja kierroksia. Kartanon aktiviteetit ja opastukset museon pääsymaksulla.

Helsinki-päivän tantsut

Helsinki-päivänä luvassa riemullista tanssia ja musiikkia! Pääkaupunkiseudun kansantanssiryhmät esiintyvät. Tervetuloa vehreään Seurasaareen nauttimaan musiikista ja tanssiesityksistä! Tantsut ovat osa Helsinki-päivän ohjelmistoa. Vapaa pääsy.

Mytty-iltamat. Koko perheen nukketeatteri- ja kansanmusiikkikonsertti Antin talon pihassa!

Näissä iltamissa puhalletaan yhteen hiileen, viikset karkaavat, ujokin uskaltaa ja unelmaroolina on olla puu. Koko maailman polska soi ja mytty muuttuu iloksi. Esitys sopii hyvin kaikelle kansalle niin pienille kuin isoillekin. Sisäänpääsy museolipun hinnalla. Kesto noin 35 min. Ei väliaikaa.

Emilia Lajunen (viisikielinen viulu, avainviulu ja laulu)
Roosa Halme (nuket ja harmonikka)
Musiikki Emilia Lajunen
Ohjaus Elina Lajunen
Nuket ja visualisointi Heini Maaranen
Käsikirjoitus Työryhmä
Tuotanto Nukkehallitus/Elina Lajunen

Paritanssiopetusta 

Tule opettelemaan paritansseja luonnon keskelle Seurasaareen! Niitä voi opetella Kaupunkitanssi -metodilla. Mukaan voi tulla milloin vaan, ennakkoilmoittautumisia ei tarvita. Vapaa pääsy.